16.11.2023, 09:43 - Baxış sayı: 178

Günel Məliklinin Azərbaycan kinosunun 125 illiyinə həsr olunmuş “Azərbaycan kinosunun tarixi” adlı məqaləsi “Ədəbiyyat” qəzetində çap olunub

Günel Məliklinin Azərbaycan kinosunun 125 illiyinə həsr olunmuş  “Azərbaycan kinosunun tarixi” adlı məqaləsi “Ədəbiyyat” qəzetində çap olunubGünel Məliklinin Azərbaycan kinosunun 125 illiyinə həsr olunmuş  “Azərbaycan kinosunun tarixi” adlı məqaləsi “Ədəbiyyat” qəzetində çap olunubAMEA Fəlsəfə və Sosiologiya İnstitutunun şöbə müdiri, gənc alim, siyasi elmlər üzrə fəlsəfə doktoru, dosent Günel Məliklinin Azərbaycan kinosunun 125 illiyinə həsr olunmuş “Azərbaycan kinosunun tarixi” adlı məqaləsi Ədəbiyyat qəzetində çap olunub. Məqalədə gənc alim Dahi lider Heydər Əliyevin kino ilə bağlı nitqini qeyd edərək və ulu öndər Heydər Əliyev Prezident İlham Əliyevin Azərbaycan kinosu ilə bağlı Fərman və Sərəncamlarını qeyd etmişdir.
G. Məlikli Azərbaycan kinosunun şərəfli tarixi 1898-ci ilə təsadüf edir. 1916-cı ildə Bakıda Ü.Hacıbəyovun "Arşın mal alan" operettası əsasında ilk Azərbaycan kinokomediyası çəkilir, 1919-cu ildə isə Azərbaycanın müstəqilliyinin ildönümü münasibətilə "Təntənə" adlı tammetrajlı film ekranlarda nümayiş etdirilir. – deyə vurğulamışdır. 1925, 1930, 1945, 1950, 1960, 1970-ci illərdə kino tarixinin davamlı fəaliyyətini bəhs etmişdir.
Alim hər bir xalqın tarixini, milli adət-ənənəsini yaşadan kino sənəti bəşəriyyətin ən böyük kəşfidir və Kinorejissor Vaqif Mustafayevin Ulu Öndər Heydər Əliyevin həyat və fəaliyyətindən bəhs edən filmləri biz gənclər üçün böyük bir xəzinə olduğunu məqalədə əks etdirmişdir.